Idehistoriker, forfatter og ekspert i Per Kirkeby Lars Morell, Århus Universitet
Ørsted Kro – kendt fra TV som “Landsbyen, der ikke ville dø” på Djursland – kan præsentere en helt unik udstilling af en af Danmarks allerstørste kunstnere, Per Kirkeby. Det er 27 værker i stentryk, træsnit og raderinger. Det er ikke mindre en sensation i kunst-verdenen. Udstillingen er søndag den 23. oktober fra kl. 11.00-16.00.
Så er hovedretten sikret til vildt- og gourmet-aften på Ørsted Kro fredag den 14. oktober kl. 18.00. Bestyrelsesmedlem i Ørsted Kro’s Venner, Niels Jørgen Pedersen, nedlagde denne et år gamle krondyrkalv på bukkejagtens første dag, lørdag den 1. oktober. Det skete om morgenen i Fjelllerup med – som det ses – et meget velplaceret skud. Måske et lidt makabert billede for nogle, men krondyrbestanden skal hele tiden reguleres for at sikre et godt liv for de overlevende dyr.
– Kødet fra sådan en kalv i denne alder er simpelthen det allerbedste krondyrkød, siger Nels Jørgen Pedersen.
Så nu er det kun op til kokkene, Janne Simonsen og Peter Tvilum, at tilbedre vildtkødet. Forinden er bliver dyret dog behandlet hos slagter Bo Drachman i Allingåbro, så alle veterinære bestemmelser bliver overholdt.
Du kan se hele menuen til vildaftenen her, og hvordan du tilmelder dig. Sidste frist for tilmelding er søndag den 9 .oktober Det er kun en begrænset antal pladser, så det er først til mølle.
Endnu en succes for Q (kvinde) aftenerne på Ørsted Kro i aftes den 21. september.
Der var som sædvanligt fuldt hus med 120 kvinder til en sjov hyggelig aften.
Billetterne blev udsolgt på kun een dag. Det er der ikke noget at sige til med det program, som Ørsted Kro’s venner kunne præsentere. Der var mange indslag på scenen om hudanalyse, smykker, makeup, kosttilskud og meget andet.
F.eks. havde tre lokale piger fået ny frisure hos Centrumsalonen, og i et flot og spændende modeshow viste Cornershop i Rønde det sidste nye tøj.
Krovært Janne Simonsen havde lavet en meget lækker tapas-buffet. Hun fik fortjent mange roser fra gæsterne. Så nu kan “vennerne” gå i gang med planlægningen af den 6. Q-aften.
Næste arrangement, som Ørsted kro’s venner står for, er “Vildtaften” med 6 retter fredag den 14. oktober kl. 18. Se her på hjemmesiden, hvordan du tilmelder dig.
Det er kun tre år siden, at borgerne i Ørsted købte Ørsted Kro, og hvad er der da ikke sket siden?. Det er en selvfølge i dag, at salen er renoveret med lys og lydanlæg, nyt loft, isolering, nye møbler, gardiner og meget andet.
Efter afslørigen af skulpturen Krammeren, giver formanden for Kultur- og udviklingsudvalget, Else Søjmark og Peter Krause, der har skabet Krammeren sammen med E.A. Maskinforretning, hinanden en krammer foran skulpturen.
– Det er ja-kulturen, der skaber de mange aktiviteter og udviklingen i Ørsted. Folk siger nemlig næsten altid ja, når vi spørger dem, om de vil være med og gøre et stykke arbejde. Ja-kulturen er vores største aktiv. Det sagde Ivan Hammer Sørensen ved åbningen af Skulpturplænen Bag Kroen i Ørsted i weekenden.
150 mennesker var mødt op i det dejlige vejr til taler, champagne og kransekage for at være med til at fejre sammenholdet, fællesskabet og godt håndværk med historisk baggrund i Ørsted. Det symboliserer Skulpturplænen.
Vildt-aften med velkomstdrink, 6 retter, specialbrød, kaffe og levende diner-musik fredag den 14. oktober kl. 18.00.
Årets store madmæssige oplevelse på Ørsted Kro bliver fredag den 14. oktober kl. 18.00: Vildt – nedlagt af lokale jægere – bliver hovedindholdet i den lækre middag med 6 retter plus en overraskelse eller to.
Ørsted Kros historie skriver sig tilbage til 1662 – altså 361 år. Den oprindelige krobygning eksisterer stadig på hjørnet af Bendsvej og Storegade. Den nuværende kro – den gule bygning på Rougsøvej midt i byen – som du kan besøge i dag, er fra 1876. Men starten på den aller nyeste historie er fra 2013, da 400 borgere den 2. september besluttede at overtage kroen på folkeaktier på mindst 1000 kr. Borgerne tegnede en aktiekapital på 1,3 mill.kr.
Fra den stiftende generalforsamling
600 aktionærer ejer kroen Umiddelbart efter begyndte en storstilet istandsættelse af kroen ved hjælp af frivillig arbejdskraft og bevillinger fra fonde. Resultatet ser du i dag: En flot, hyggelig, veldrevet og dejlig kro og med et nyt, udvidet og moderne køkken. Her har forpagter og kok, Janne Simonsen, lavet mad fra bunden af meget høj kvalitet siden 2015. Hendes signaturret var stegt flæsk. Det spiste omkring 50.000 gæster fra hele landet. Den 1. januar 2023 overtog Sascha Steenfath forpagtningen på en 5 års kontrakt. I dag er vi 600 aktionærer, eller næsten alle husstande i Ørsted og omegn, men også udenbys støtter.
Ørsted skal overleve Ikke kun, fordi vi vil have en kro, men også for at tage et vigtig skridt for Ørsteds overlevelse her i et vandkantsområde. Og dette initiativ har skabt et stort sammenhold i vores by, der i dag har omkring 1500 indbyggere.
Meget er sket på kroen med alle moderne faciliteter Og indsatsens fortsætter. Der er en handicapvenlig indgang, syv nye toiletter – et af dem handicaptoilet – sal og scene isoleret og med tip-top moderne lyd- og lysudstyr, som nævnt helt nyt køkken, renovering af kroens fire værelser (de er et fem-stjernet hotel værdigt), indretning af gårdhave og renovering af krobygningerne.
Tilbage til 1662
Denne bygning på hjørnet af Storegade og Bendsvej er den gamle kro, inden den “nye” og nuværende blev bygget på Rougsøvej.
Det var Christian Skeel, der ved sit giftermål i 1662 med “Holbækgaard” fik Ørsted Kro med i købet.
I 1668 udstedtes en kongelig bevilling på krohold i Ørsted. Den gang i Storegade.
I 1777 brændte det meste af Ørsted ned – også kroen. Kroen blev genopbygget, viser et kort fra 1790.Den gamle kro ligger der endnu (rød bindingsværksbygning med stråtag på hjørnet af Storegade og Bendsvej) Og så er der en lang historie derefter.
Billedet her af den nuværende kro er fra ca. år 1900.
I 1876 blev den nuværende kro bygget. Den har været drevet mere eller mindre godt lige siden. I dag er det en særdeles veldrevet kro. Det er den kro, du kan besøge og få et godt måltid mad – altid lavet helt fra bunden. I den tidligere kroværts tid fra 2015 til 2022 blev der serveret stegt flæsk hver torsdag året rundt. Omkring 50.000 gæster spiste stegt flæsk i de syv år. Nu er det så Sascha Steenfath, der ved roret med åbning i restaurant og krostue torsdag, fredag og lørdag aften med kroretter på menuen og meget mere.
Dertil kommer en række kulturelle arrangementer, som Ørsted Kro’s Venner står for, mange private selskaber under kroværtens domæne. Du kan altid holde dig opdateret om, hvad der sker på Ørsted Kro – også Kultur og Forsamlingshus på www.oerstedkro.dk
Vi bruger cookies for at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Hvis du fortsætter med at bruge dette websted, vil vi antage, at du er indforstået med det.OkPrivatlivspolitik