Ørsted Kro: tlf: 60 18 77 98 - info@oerstedkro.dk

Ørsted Kro:
tlf: 60 18 77 98
info@oerstedkro.dk

Skulptur-plæne i Ørsted med op til 6 meter høje skulpturer

Kan klikkes stor
Kan klikkes stor

Lokale håndværkere og idefolk går om kort tid i gang med at bygge 6 skulpturer på det grønne område ”Bag kroen” i Ørsted. Projektet afventer i øjeblikket den endelige byggetilladelse fra Norddjurs Kommune. De største skulpturer bliver 5-6 meter høje. Skulpturerne skal symbolisere fællesskab og sammenhold i Ørsted med en lokalhistorisk baggrund og godt håndværk.

Skulpturerne placeres nærmest Toldbodgyde. Resten, altså størstedelen af arealet ”Bag kroen”, kan fortsat anvendes til andre formål som spejdernes loppemarked, byfest m.m. Området med skulpturerne kommer til at hedde ”Skulpturplænen”. Den bliver klar til indvielse lørdag den 10. september.

Lokale håndværkere arbejder gratis
Lokale håndværkere, kunstneriske konsulenter og idefolk arbejder gratis . Håndværkerne får dækket deres udgifter til materialer. Den samlede udgift bliver på knap 200.000 kr. ELRO-fonden har bevilget halvdelen. Resten kommer fra den kommunale kulturpulje og områdefornyelses-konto.

Kan klikke stor
Kan klikke stor

Burning Man

Den højeste skulptur bliver på 6 meter. Det er ”Burning Man” (”brændende mand”), som Klaus Jørgen Mørch, St. Sjørup, bygger af stålstænger i en rundkreds. Han har i mange år haft denne skulptur i hovedet, men har ikke haft et sted at stille den op. Ved jorden får skulpturen en diameter på 2 meter. I toppen samler stængerne sig i en skæv spids. Den bliver belyst nede fra. Deraf navnet. Installatør Sv. Aage Borst laver el-arbejdet i forbindelse med skulpturerne.

Styltetårn – kopi af tårnet i Voer
Den mest markante og tungeste af de store skulpturer bliver et styltetårn. Det bliver en kopi af styltetårnet ved Voer Kirke. Styltetårne ved kirkerne er ikke mindst kendt på Djursland. De er bygget på to ben – stylter og modsat stylterne – bygget sammen med kirkerne på vestsiden. De er således åbne til tre sider. I dag er de fleste muret op på de tre sider. Et af de få steder man stadig kan se et originalt , ca. 500 år gammelt styltetårn, er altså i Voer. Det er murerfirmaerne Kusk og Thomsen og Jørgen Kusk, der bygger det over 5 meter høje styltetårn i røde mursten og med skiffertag. Det bliver åbent i alle fire sider. Jørgen Kusk står samtidig for støbningen af fundamenterne til alle skulpturerne, mens entreprenør Erik Pedersen sørger for alle udgravningerne. Arne Fremmich er kunstnerisk konsulent på Styltetårnet.

Ørsted ploven
En helt anden slags skulptur er plovskæret fra Ørsted Ploven, som smed Laurs Jensen i Ørsted lavede i midten af 1800-tallet. Ploven blev kendt for sit specielle muldfjæl, der vender jorden. Det er kunstneren Karl-Heintz Boserup fra Jebjerg ved Langå, der laver den. Han har tidligere lavet en skulptur af Ørsted Ploven. Den står ved Landbrugsmuseet Gl. Estrup. Den oprindelige plov findes stadig i Vestrup på den anden side af Randers Fjord. Her blev den placeret af den tidligere ejer af Ørsted Maskinhandel, Gunner Jensen, da han i sin tid solgte forretningen. Hans kone, Inge, er en af efterkommerne af plovens opfinder. Skulpturen opstilles på en speciel sten, som entreprenørfirmaet Erik Pedersen donerer.

Mini Kontiki, der sejlede over Randers Fjord
En skulptur fra den nyere historie i Ørsted er Mini-Kontiki. Den lavede den 11-årige Simon Greve af mælkekartoner og sejlede den over Randers Fjord i 2014. Han var blevet inspireret af et besøg på Kontiki Museet i Oslo. Karl-Henitz Boserup har sammen med Simon udviklet Mini Kontiki til en jernskulptur, der anbringes på marksten fra Simons fars mark. Markstenene skal illudere bølger. Mini Kontiki kan også – med lidt god vilje – forbindes med Ørsteds fortid som havneby for Randers i 1300-tallet. Muligvis laves der også en træskulptur forestillende en skibsstævn for at fortælle denne historie.

Træstammer fra Stenalt
Skovbrug har været og er stadig en del af hverdagen på Djursland og omkring Ørsted. Det skal en skulptur af 6 meter høje træstammer vise. Det er askestammer fra Stenalts skove, der skal stilles op på en bestemt måde og illustrere sammenhold og fællesskab. Bent Rothmann, St. Sjørup, har i tidens løb lavet mange træskulpturer og vil ornamentere stammerne med sin motorsav – en skovarbejders vigtigste værktøj i dag. Torkil Els og muligvis Harald Grønlund indgår også i arbejdet med træstammerne.

Krammeren i jern

Den sjette skulptur bliver af affaldsjern fra A.E. Maskiner lige på den anden side af Skulpturplænen. Peter Krause og Anders Ebbesen – den nuværende ejer af den tidligere Ørsted Maskinforretning – laver en 2 meter høj skulptur kaldet ”Krammeren” – illustrerende den krammer, vi nogle gange giver hinanden, når vi mødes. Også et udtryk for sammenhold og fællesskab.

Folder og informationstavle

For at kommende besøgende på Kulturplænen kan få mest muligt ud af at se de lokale skulpturer, vil der blive opstillet en informationstavle og lavet en folder med alle skulpturerne og historien bag. Det er arbejdsgruppen bag projektet, Ivan Hammer Sørensen, Erik Sorth, Jane Hansen og Flemming Seiersen, der laver den. I løbet af sommeren vil der blive åbent hus på Kulturplænen, når arbejdet med skulpturerne er i gang.

Relaterede artikler

SENESTE ARTIKLER