Skal vi have delebiler i Ørsted? Ja, hvorfor ikke? – En fordel for alle

Tænk sig, at en husstand ikke mere behøver at have to biler, som mange af os siger, er nødvendigt, når vi bor her i vandkanten. Den tanke kan realiseres, så vi kun behøver at have een bil – og så delebiler, som alle kan benytte. Perspektiver for det blev trukket op af direktør Arne V. Andersen, Byens Bil ApS, på Kulturtorsdag torsdag den 11. januar på Ørsted Kro.

Der er allerede 6 delebiler på Djursland i bl.a. Nørager og Feldballe. En mere er på vej i Auning. I løbet af i år regner Byens Bil med at have 10 delebiler på Djursland. En eller flere af dem kunne jo komme til Ørsted.

Sådan får man bilen
Hvad er en delebil så? Byens Bil, der har hjemme i Vestjylland, finansierer bilerne ved at skaffe sponsorer til køb af bilerne. Det vil sige 30.000 kr.om året i tre år. Sponsoratet kan også være reklamer på bilen. F.eks. kan der på bilen stå Ørsted, så det også bliver en reklame for området.

Sådan fungerer det
Når så bilen/bilerne er i hus, placeres de et centralt sted i byen. Når du vil bruge den, booker du den to døgn før. Du får en nøglekode. Derefter henter du nøglen i et centralt placeret nøgleskab, og så kører du. Det koster 2,60 kr. pr. kilometer at køre i en delebil + 10 kr. pr.time og brændstof.

Flest kvinder bruger delebiler
Erfaringen er, at der er flest kvinder, der bruger delebiler. 69 % af brugerne er kvinder og 31 % er mænd. Det er vigtigt, at brug af delebiler ikke koster mere end at bruge sin egen bil. Hvis man kører mindre end 15.000 km om året, er en delebil billigere. Det skal være nemt at bruge en delebil, og den skal være lige i nærheden.

Garanti for bil
Hvordan kan man så være sikker på, at der er en bil til rådighed? Det var et af de store spørgsmål på Kulturtorsdag den 11. januar på Ørsted Kro. Hvis den ene bil, man kunne starte med i Ørsted, er booket, sørger Byens Bil for, at en anden bil fra f.eks. Auning eller Feldballe bliver kørt til Ørsted. Her entrerer man f.eks. med efterlønnere om at  køre bilerne frem og tilbage. Men det er klart, at jo flere biler, der er i Ørsted, desto større er chancerne for, at der altid er en bil til rådighed her.

Hvordan organiseres det?
I Ørsted vil det være naturligt at indgå et samarbejde med Ørsted Borger og Handelsstandsforening. Der kan f.eks. nedsættes en arbejdsgruppe med repræsentanter for foreningen, Ørsted Kro’s venner og andre interesserede for at komme i gang med projektet.

God reklame for byen
Arne V. Andersen fra Byens Bil fortalte på Ørsted kro, at de byer, der har fået delebiler, er det blevet en god reklame for byen og med til at trække tilflyttere til. I øjeblikket har Byens Bil 18 biler i Vest, Midt- og Djursland. I løbet af i år regner man med, at der kommer 10 mere til. Det vil betyde 10 delebiler på Djursland.

Gode erfaringer i Nørager
 Niels Erik Yde fra Nørager fortalte om gode erfaringer fra Nørager, hvor man har haft en delebil i det seneste år. Han gav et eksempel: Han skulle fra Nørager til Auning. Det kostede i alt 75 kr. En busbillet ville have kostet 2 x 40 kr., så han ku ene anbefale en delebilsordning i Ørsted.

Så lad os komme i gang i Ørsted. Interesserede er velkommen til at henvende sig til Flemming Seiersen: fs@højgaard-okologi.dk telt. 40 16 91 22.

 

 


 

 

Forespørgsler og bestilling
af arrangementer og fester:
Forpagter Janne Simonsen, tlf.: 8750 8950
info@oerstedkro.dk

www.oerstedkro.dk