Ørsted foreslås til “Landsbyprisen 2019”

Den aktive landsby, Ørsted foreslås til ”Landsbryprisen2019” af en arbejdsgruppe i  Ørsted. Byen kom virkelig på landkortet, da byens borgere overtog Ørsted Kro på folkeaktier i 2013. Siden er den ved frivillig arbejdskraft blevet total renoveret til både kulturhus og egentlige krodrift. Begge dele er i dag en stor succes med mange tusinde gæster hvert år. Det har medført en række andre nyskabelser i Ørsted.

Aktiviteterne har aldrig været større endnu
Aktiviteten i nyere tid har aldrig har været større end nu. Det kan ses mange steder i byen, der også i de seneste fem år uafbrudt har formået at stabilisere befolkningstallet på omkring 1464. I år har der for første gang således måttet oprettes to 0-klasser på grund af tilflytningen af børnefamilier.

Butikker bevaret – de tomme udnyttes
I Ørsted er det også lykkedes at bevare butikkerne.  Samtidig er årelange, tomme butiksvinduer blev udnyttet til informative formål om Ørsted. På byportaler ved indkørslerne til Ørsted kan man se, hvad der sker i ”en glad by”, som er det nye slogan for byen. Med borgernes overtagelse af den 142 år gamle kro blev byen landskendt, som ”Landsbyen, der ikke vil dø” i en række udsendelser i TV2.

Smukkere by: Blomster, sommerfugle og senere bænke
I år har borgere fra bl.a. Ørsted Borger- og Handelsstandsforening og Ørsted Kro’s Venner gjort landsbyen kønnere med opstilling af over 50 mælkejunger med blomster langs  byens indfaldsveje og hængt sommerfugle op i hele byen. Ørsted vil nemlig også være de truede sommerfugles by. Et sommerfuglebed er anlagt i det grønne område, ”Bag kroen”. Her har en lokal gruppe lavet legeplads og opstillet skulpturer, lavet af lokale håndværkere. Dertil kommer frivilliges anlæggelse af et naturområde i forbindelse med etablering af et regnvandsbassin i Tangkæret og ”Liv i bakkerne” med vandrestier, discgolf, mountainbike-bane, madpakkehus og shelters.

Aktivitetsklub for småbørn og skaterbane
Desuden arbejder mødre nu med at lave an aktivitetsklub for småbørn, og fædre vil lave en skaterbane. I år så den første Børnekulturfestival i Ørsted dagens lys med omkring 1000 deltagende børn og voksne. Den gentages i 2019.

Glade bænke i en glad by og frivillig-cafe
Næste skridt er en nært forestående opstilling af specialfremstillede  og farvestrålende metal-bænke i byen, åbning af en frivillig cafe, etablering af en hundepark og meget andet. Alt sammen for at leve op til sloganet: ”En glad by”.

Indstilling den 15. januar Afgørelser den 27. marts
Det er en arbejdsgruppe med formanden for Ørsted Kro A/S, Dag Kristiansen og formanden for Ørsted Kro’s Venner, Tove Hjort Jensen, i samarbejde med Ørsted Borger- og Handelsstandsforening, der har bragt Ørsted i forslag til ”Landsbyprisen 2019”. Senest den 15. januar skal Region Midtjylland have forslag til Landsbyprisen 2019, der er på 150.000 kr. Den 27. marts falder afgørelsen i Regionsrådet for Midtjylland.

 

 


 

 

Forespørgsler og bestilling
af arrangementer og fester:
Forpagter Janne Simonsen, tlf.: 8750 8950
info@oerstedkro.dk

www.oerstedkro.dk