Ørsted Kro: tlf: 60 18 77 98 - info@oerstedkro.dk

Ørsted Kro:
tlf: 60 18 77 98
info@oerstedkro.dk

Ørsted den bedste landsby at flyttet til: Her sker der noget!

De fleste af de 60 elever fra Hadsten Højskole på skulpturplænen Bag Kroen i Ørsted

Ørsted den bedste landsby at flytte til: Her sker der noget

Et hold på 60 nye elever på Hadsten Højskole har fundet ud af, at Ørsted er den bedste landsby at flytte til ud af 10 landsbyer i Østjylland. Og hvorfor nu det? Fordi i Ørsted sker der noget. Her kan man få indflydelse på, hvad der skal ske. Det var historien om borgernes overtagelse af Ørsted Kro i 2013 og de efterfølgende fem udsendelser i TV2 om Ørsted, der fangede elevernes interesse.

Ørsted Kro’s Venner og Ørsted Borger- og Handelsstandsforening tog imod.
Det fortalte højskoleeleverne, da de efterfølgende besøgte Ørsted. Ørsted Kro’s Venner og Ørsted Borger- og Handelsstandsforening bød dem velkommen på skulpturplænen Bag Kroen med sodavand og snacks, som Judith Skaarup kom med. Højskoleeleverne var meget interesserede i at få mere at vide om Ørsted, som de lokale aktivister, Jane og Henning Hansen og Flemming Seiersen, fortalte dem om.

Kro, frivillighus og naturen

En lokal eleve på Hadsten Højskole, Emma Madsen (i den grønne kjole) fra Voer.

Fortællingerne kom langt omkring: Planerne om det nye frivillighus i kroens nabobygning, Rougsøvej 120, som Ørsted Kro A/S netop har overtaget, Bakkerne og Tangkæret, sommerfuglebed og alt det frivillige arbejde i Ørsted. Og så spadserede alle til Tangkæret og videre i bus til Stenalt gods og færgestedet i Voer.

Kat blev efterlyst i Ørsted
Højskoleelevernes opmærksomhed på Ørsted startede faktisk med en efterlysning af en kat, Felix, på Facebook, men så udvidede søgningen sig på alle andre ting i landsbyen.

Højskoleleverne skulle vælge mellem 10 forskellige landsbyer i Østjylland
Eleverne på Hadsten Højskole havde i 10 grupper fået tildelt hver en landsby i Østjylland, som de skulle undersøge og derefter sælge til alle de andre. De konkurrerende landsbyer var Assens (Mariager kommune) Gjerrild, Trend, Trustrup, Ranum, Øster Bjerregrav, Valsgaard, Havndal, Spentrup – og Ørsted, der altså fik størst tilslutning efter en afstemning blandt alle elever.

Henning Hansen fortæller om Tangkæret og dets tilblivelse

Kunne godt tænke sig at flytte til en landsby som Ørsted
Flere af højskoleeleverne sagde, at de senere godt kunne tænke sig at flytte til en landsby som Ørsted i stedet for de store studiebyer. Og det var netop formålet med opgaven på Hadsten Højskole, at rette elevernes opmærksomhed mod de mindre byer, som muligheder for at bo i stedet for kun at søge til de store byer, oplyser højskolelærer Kristian Kirk, der stod for projektet. Her kom Ørsted så igen på landkortet.

Relaterede artikler

SENESTE ARTIKLER


Se hele kalenderen