En lavere skat i landsbyerne og udkantsområderne og en ændring af planloven, så vi får indført landsbyzoner med lempeligere regler for nye virksomheder og udvidelse af de bestående. Det er nogle af forslagene fra partiet Alternativet for at vende den nuværende udvikling med flugten fra land til by til det omvendte på Djursland og andre steder i landet.
Det sagde spidskandidaten for Østjylland for Alternativet, Josephine Fock, på et tværpolitisk møde på den folkeejede Ørsted Kro, som partiet havde arrangeret onsdag den 6. maj.
Genopret skoler og daginstitutioner
Sammen med partiets folketingskandidat på Djursland, Anders Stenumgaard, sagde hun også, at der skal indføres et road-pricing system, der gør det dyrere at køre i de store byer og billigere på landet. Og så skal der genoprettes skoler og daginstitutioner i landsbyerne i stedet for den centralisering, som landkommunerne selv har gennemført.
Store systemfejl i udligningen
SF’s folketingskandidat på Djursland, Kirstine Bille, vil have udligningssystemet mellem rige og fattige kommuner lavet om, fordi der er en række systemfejl. F.eks. får København og andre store kommuner tilskud til familier i social nød i lejligheder. Det får f.eks. Djursland ikke. Her bor der mange familier – de såkaldte nomader – i social nød . Men det er der ikke taget højde for i udligningen, fordi de huse, de bor i, er kategoriseret som villaer.
Umuligt at få en diskussion om udligning
Begge de lokale folketingsmedlemmer fra Djursland, Leif Lahn Jensen, Socialdemokraterne og Anne-Mette Christiansen, Venstre, sagde, at det er så godt som umuligt at få en diskussion i deres partiers folketingsgrupper om at ændre udligningssystemet til fordel for de fattigere landkommuner. Det er alt for kompliceret, så det skal vi endelig ikke røre ved, lyder det fra deres partifæller.
Det skal vi satse på
Kirstine Bille opsummerede på mødet på Ørsted Kro, hvad der bør gøres for at skabe tilflytning og vækst på Djursland:
Turisme: Djursland er faldet ud af regeringens vækstplan om kystturisme. Her er kun
Vestjyllland og Fehmernbælt med. Det skal ændres.
Grøn omstilling: Der er mange håndværkere på Djursland, der kan være med til at gøre boligerne bedre med grøn energi. Derfor skal der laves en grøn bolig-job-ordning.
Bosætning: Vi har kun arbejdspladser til 50 % af befolkningen på Djursland. Resten pendler til andre kommuner. Derfor er det bosætning vi skal satse på. Det kræver skoler, vuggestuer, børnehaver og gode tilbud til familier, der vil bosætte sig her.
TV 2 Østjylland sendte et direkte indslag fra mødet.