Krovært Sascha Steenfath: tlf: 22 11 12 82 - saschasteenfath@hotmail.com

Krovært Sascha Steenfath:
tlf: 22 11 12 82
orstedkro@gmail.com

Landsbyen, der ikke ville dø

Sjov og spændende TV, vi følger vi de kommende mandage
– Det var sjovt og spændenden at se første afsnit af TV2-serien om Ørsted mandag den 27. oktober, “Landsbyen, der ikke ville dø”. Sådan lyder flere kommentarer fra seere i Århus og København.

– Og vi skal i hvert fald se det næste og de følgende afsnit. Hvordan mon det kommer til at gå med ansættelsen af en forpagter og med julefrokosten? lyder nogle af spørgsmålene.

-Var de to mænd på Torvet i Ørsted skuespillere, som TV-folkene havde hyret, eller var det virkelige personer? spørger flere. Hjemmeside-bestyreren kan oplyse, at det var virkelige personer fra Ørsted. Så det med, at det er en dokumentar-udsendelse, er altså god nok.

Bestyrelsen fra Ørsted Kro A/S evaluerede udsendelsen på det ordinære bestyrelsesmøde torsdag aften den 30. oktober. Bestyrelsesmedlemmerne kunne konstatere – efter de mange henvendelser, de havde fået – at der er stor forskel på reaktionerne fra de lokale borgere og seere uden for Ørsted. De lokale er noget mere skeptiske end seerne fra andre dele landet.  Mange af de lokale føler, at Ørsted bliver hængt lidt ud, mens udenbys seere synes, udsendelsen var interessant og sjov. De er også meget begejstrede for projektet med, at borgerne har taget landsbyens udvikling i egen hånd og har købt kroen. Godt gået, siger mange og vil spændt følge den videre udvikling i de næste 4 udsendelser. (se længere nede på siden, hvornår de bliver sendt)

Fortegnet billede af Ørsted i TV2, skriver Folkebladet Djursland

“Det indtryk man som udenbys tv-seer får af Ørsted, giver et klart fortegnet billede af byen, men skal formentlig være med til at dokumentere titlen, at Ørsted var ved at dø som landsby”. (1. af 5. afsnit af “Landbyen, der ikke ville dø” mandag den 27. oktober 21.25 i TV2)

Det skriver journalist John Pedersen i Folkebladet Djursland på bladets netavis, “Din by”. Du kan klikke ind på den ved at gå ind på: www.Din by/Folkebladet Djursland.

Han underbygger det med at nævne billederne af “triste bymotiver i grå og halvtriste farvenuancer” og fortsætter:

Lysende inspiration for andre
“Borgernes initiativ med at overtage kroen og gøre den til byens forsamlings- og kulturhus er et af flere spændende tiltag, som Ørsted har været hjemsted for gennem de seneste år. Og det er her tv kommer ind i billedet og har valgt at sætte Ørsted på landkortet – formentlig og forhåbentlig med det formål, at lade det være en lysende inspiration for andre landsbysamfund, der har de samme strukturelle udfordringer at slås med”.

De involverede fortjener kredit
Folkebladet mener også, at man som tv-seer efter 1. afsnit “sidder tilbage med en lidt flad fornemmelse af, at tv-serien ikke giver de involverede i overtagelsen og driften af Ørsted Kro den kredit, som de rettelig fortjener”.

“Men tilbage til TV-serien – som ifølge tilrettelæggerne – får en mere lys og positiv tone, som forløbet skrider frem og ender lykkeligt som i alle rigtige eventyr”, skriver John Pedersen i Folkebladet.
(uddrag af anmeldelsen)

Ens reaktioner ude fra på serien
Bestyreren af denne hjemmeside har også dagen derpå fået en del reaktioner. De ligger på linje med Folkebladets. De kan ikke genkende de triste billeder af Ørsted. En af kommentarerne lyder:
“Vi er rigtig glade for, at vi kendte lidt til det, der ville komme,  for udsendelsen er unægtelig fokuseret på tomme gader, små og uspændende huse, og de mænd, der følte sig smidt ud af krostuen. Det gav lidt eftertanker om journalistisk metode. Mon ikke der vil komme flere klip med aktiviteter og fællesskab og udsagn om kvaliteten af projektet. Der er i hvert tilfælde langt til den lørdag eftermiddag, da vi oplevede, I havde fyldt salen til god mad, sprudlende musik og danselyst (frokostjazz lørdag den 15. februar 2014), lyder en af kommentarerne.

Mere om fællesskabet og processen
Andre efterlyser mere om, hvad der gik forud for borgernes overtagelser af Ørsted Kro og hele processen og fællesskabet, der er groet frem. Der var kun et ganske kort klip fra den stiftende generalforsamling, hvor perspektiverne ellers blev rullet op. Men det må da komme i de næste afsnit. Og så var der for meget med de tre mænd, der føler sig smidt ud af kroens krostue (bodega, som den også blev betegnet i udsendelsen). Det er helt OK med kritik og skepsis, men man kunne også godt have fundet nogle modstandere med en anden baggrund, lyder andre kommentarer.

Ja, spændende bliver det at følge de kommende 4 udsendelser og se om de allerede færdigredigerede, afsnit  kommer til at følge ønskerne i de her kommentarer.

Har du en kommentar til TV-udsendelserne, kan du maile til: fs@hojgaard-okologi.dk eller ringe til 40 16 91 22 (Flemming Seiersen)

Venlig hilsen hjemmeside-bestyreren 

Du kan se udsendelsen på TV2-Play.

Ørsted nægter at dø – udsendelse i TV2 Østjylland mandag aften

Det er rigtigt, “Ørsted nægter at dø”. Det var titlen på et meget positivt indslag i TV 2 Østjylland mandag aften. Og det er jo så sandt, som det er sagt. Som eksempel bragte TV 2 selvfølgelig en lille del af historien om borgernes overtagelse af Ørsted Kro på folkeaktier og indretningen af det grønne område “Bag Kroen”. Et indslag, som vi kan være meget tilfredse med og som samtidig perspektiverer vores overtagelse af Ørsted Kro. Det drejer sig nemlig ikke kun om projekt kro. Det drejer sig om Ørsted i det hele taget. Butikkernes og foreningernes overlevelse i et landsbysamfund. Kroen og området “Bag Kroen” er kun de første skridt. Vi skal videre. Og det kommer vi med endnu flere initiativer og sammenhold. Interessant i udsendelsen er det også, at ejendomsmægler Johnny Andersen kan melde om  stigende salg af huse i vores område. Sådan. Vi skal have endnu flere tilflyttere!

Relaterede artikler

SENESTE ARTIKLER


Se hele kalenderen