Ørsted Kro: tlf: 60 18 77 98 - info@oerstedkro.dk

Ørsted Kro:
tlf: 60 18 77 98
info@oerstedkro.dk

Tilflyttere og flere børn i skolen i ”Landbyen, der ikke ville dø” – tre år efter

Tilflyttere til Ørsted, flere børn i skolen og en ”ny” Ørsted Kro

Af Flemming Seiersen

Det vakte stor opsigt landet over, da 450 borgere købte Ørsted Kro på folkeaktier i 2013 for at redde landsbyen. Bl.a. bragte TV 2’s landprogram fem udsendelser fra vandkanten på Djursland om både kroen og byens ildsjæle med titlen: ”Landsbyen, der ikke ville dø”. Udsendelserne blev set af i alt 2,5 mill. mennesker. Ugeblade, lokal- og landsaviser skrev om den lille by med 1500 indbyggere. Fra hele landet kommer der stadig henvendelser fra landsbyer, der også vil i gang med noget. Men hvad er der så egentlig sket siden?

Ja, ildsjæle i Ørsted har slået til igen. Der er derfor god grund til at gøre status netop nu. En stor ombygning og restaurering af den 141 år gamle kro er taget i brug i marts 2017. Det har kostet over en mill. kr. og 100 frivillige og håndværkere har lagt omkring 6000 arbejdstimer i nyt indgangsparti, otte nye toiletter, tregange så stort, nyt køkken, nyt kloakanlæg, el- og varmesystem og meget mere. Inden da var salen og værelserne restaureret og en gårdhave anlagt.

Afvikling vendt til udvikling
Men allerbedst det går fremad mod det egentlige mål: Det ser ud til, at Ørsteds indbyggere ved egen hjælp har fået vendt udviklingen med fraflytning, skole- og butikslukninger og alt det, vi kender fra andre landsbysamfund.

Tilflyttere og stigning i befolkningstallet
– Jeg har i de seneste to år solgt 9 huse til tilflyttere fra Århus, Randers, Grenå og Allingåbro, oplyser den lokale ejendomsmægler, Johnny Andersen. Dertil kommer, hvad andre ejendomsmæglere har solgt.

Befolkningstallet steg i 2016 med 47 i Ørsted og opland til det hidtil højeste i tre år, nemlig 3192. Skolen, der haft tilbagegang i elevtallet i årevis fra en 2-sporet skole med 240 til 160 elever kan nu fastholde elevtallet på 180. Aktuelt i dag 183. Det siger skoleleder Rene Aakjær, Rougsøskolen.

Socialt sammenhold og fællesskab
Det er de helt kontante resultater, der kan måles. Men samtidig kan optimismen og glæden ved at bo i Ørsted virkelig mærkes. Det sociale fællesskab og sammenhold har udviklet sig kolossalt med udgangspunkt i hele kro-projektet. En masse mennesker er kommet til at kende hinanden, fordi de har arbejdet sammen på kroen om alle mulige opgaver.

Mange tusinder har været på kroen
En amatørteaterforening er startet og laver en ny forestilling hvert år. Det gamle Ørsted Byorkester er blevet gendannet. Tusindvis af mennesker har deltaget i de mange arrangementer på kroen, som Ørsted Kro’s Venner står for. Det er alt fra foredrag, fællesspisninger, fællessang, julefrokost, jazz-arrangementer, danseskole, mande – og kvindeaftenener, kunstudstillinger – den seneste med værker af Per Kirkeby – gourmet-aftener med lokale produkter, stand-up komik med bl.a. Tobias Dybvad, vælgermøder og for børn fastelavns- og julefest og sodvandsdiskotek for nu at nævne nogle af arrangementer og illustrere bredden.

Selve krodriften står forpagteren og kokken, Janne Simonsen, for. Maden er altid lavet helt fra bunden og tiltrækker masser af gæster fra hele Østjylland. Op til 240 mennesker har der været på torsdag aftener, hvor der altid serveres rigtig kromad: stegt flæsk og persillesovs. Hver søndag aften står den på gammeldags flæskesteg med alt dertil hørende.

Nye visioner for Ørsted
Samtidig med det store engagement omkring den gamle kro, der nu indvendig står som ny, sker der også andre ting i Ørsted. Frivillige har i samarbejdet med Norddjurs Kommune midt i byen lavet et smukt naturområde, Tangkæret. Lige bag kroen er der anlagt en skulpturplæne med usædvanlige skulpturer lavet af lokale håndværkere og kunstnere. Frivillige har også lavet en mountainbike bane og madpakkehus i bakkerne kun få hundrede meter fra byens centrum. Og det fortsætter. Der er stadig mange visioner og planer for fremtiden i Ørsted.

PS: Ørsted Kro modtog den 1. marts i år ”Sammen-kan-vi-mere”-prisen på 15.000 kr. Den uddeles en gang om året af Andelskassen

PS. PS: Ørsted har to gange været indstillet til ”Årets landsby” i Region Midtjylland, men har ikke fået titlen – endnu

PS. PS. PS: Formanden for Ørsted Kro A/S, Dag Kristiansen, blev for to år siden udnævnt til ”Årets østjyde” af TV2

Relaterede artikler

SENESTE ARTIKLER