Flygtninge også uønskede for 74 år siden – 103 så flygtninge-film fra Hevring-lejren og andre historiske billeder på Ørsted Kro

(klik på billederne for at gøre dem større)

Der var stor tilslutning til historiske film fra flygtninge-lejren i Hevring og befæstningsanlægget i Udbyhøj  fra 1945, lukningen af Ørsted Mejeri i1996 og gamle billeder fra Ørsted på Ørsted onsdag aften den 6. marts på Ørsted Kro.103 havde sikret sig billetter – også til fællesspisningen af den velsmagende Ørsted-gryde fra krovært Janne Simonsens køkken. Det var Ørsted Borger- og Handelsstandsforening og Ørsted kro’s Venner, der stod for det vellykkede arrangement.

Mange historiske facts
Lederen af Lokalhistorisk Arkiv og Museum, Ejvind Nielsen, gjorde det rigtig godt. Han fortalte levende og interessant. Ejvind Nielsen var som sædvanligt velforsynet med mange historiske facts i forbindelse med filmene og billederne. Facts som mange af de tilstedeværende ikke havde hørt før. Især de lidt yngre generationer blandt de 103 tilhørere.

Hjem så hurtigt som muligt
Ihukommende den aktuelle flygtninge-debat om, at flygtningene i Danmark skal sendes hjem så hurtigt som muligt, var det tankevækkende at høre speaken til filmen fra flygtninge-lejren i Hevring med de 750 tyske flygtninge.

Skal ikke have det for godt
For 74 år siden brugte man nøjagtig de samme ord som i dag. Og med en tilføjelse nu 74 år efter: Flygtningene, der venter på at blive sendt hjem, skal heller ikke have det for godt, mens de er i Danmark, som en politiker har sagt. Også i 1945 var der diskussion om, hvor meget og hvilken mad de skulle have i en flygtninge-lejr. I Hevring-lejren blev der tildelt 50 gram kød til hver person. Ikke om dagen, men om ugen. Og så var der ellers rugbrød og kartofler. Lejren i Hevring blev nedlagt i begyndelsen af 1946.

Medarbejderne hørte i radioen, at mejeriet lukkede
Også gensynet med filmen om lukningen af Ørsted mejeri i 1996 var på mange måder interessant. Således hørte de 25 medarbejdere på mejeriet i radioen, at deres arbejdsplads skulle lukke. Det var med bitterhed de modtog denne besked via radioen og ikke direkte fra deres arbejdsgiver. Det leder tankerne hen på den seneste lukning i Ørsted, Sparekassen Kronjylland. Her fik medarbejderne dog i forrige uge beslutningen om lukningen direkte, men uden at de på nogen måde havde været taget med på råd og derfor ikke var forberedte. Det var et lige så stort chok for dem som for de ansatte på mejeriet for 23 år siden.

Så både med flygtningene og lukning af lokale virksomheder gentager historien sig…..måske på en lidt anden måde end den gang.

Og måske gentager Ørsted Borger- og Handelsstandsforening og Ørsted Kro’s Venner også historien med fællesspisning med et kulturelt indslag. Samarbejdet mellem de to foreninger har skabt optimisme og en række nye initiativer i vores by, efter at vores kro er blevet veletableret og i fin drift.

 


 

 

Forespørgsler og bestilling
af arrangementer og fester:
Forpagter Janne Simonsen, tlf.: 8750 8950
info@oerstedkro.dk

www.oerstedkro.dk